QGIS in 3 stappen

WIl je grondig aan de slag met geo, dan kun je hiervoor QGIS inzetten. Vorige week gaf Simeon een spoedcursus QGIS tijdens de meetup van HackdeOverheid. In het heel kort is dit de volgorde:

  1. Haal de data binnen. Surf voor een overzicht van de data naar onze data pagina en ga naar de Google spreadsheet. Ga naar de kaart die je wilt hebben en kopieer de data url.
  2. Ga naar “Layer”, “add layer”, Geef je laag een naam, plak de url hier, haal alles weg vanaf het vraagteken (dus inclusief vraagteken), en haal nog even de titel hyperlink weg en klik op connect.
  3. Nu zie je als het goed is meerdere datasets. Filter de dataset die jij nodig hebt. Klik op add, niet op close (dat ben je geneigd te doen want die staat rechtsonder) en voila, je ziet je dataset in QGIS verschijnen. (Op deze kaart zie je bijvoorbeeld een Geluidshinderkaart van Schiphol in 2011 bovenop een Fijnstofkaart Nederland 2013 liggen. Kan je hier iets zinnigs mee zeggen? Nope, dus nu aan de slag. Hierover volgt spoedig meer 🙂