Aan de slag met de ANK data

Samenvatting: knip/plak de URL in de ‘data url’ kolom in ‘t overzichtstabel om een ANK dataset te downloaden. In de documentatie staat hoe je ANK data in bijv. CartoDB kan publiceren. Vragen over de ANK APIs? Stel ze op het forum of stuur ze naar @SimeonNedkov.

Het Atlas Natuurlijk Kapitaal zit boordevol interessante kaarten die je makkelijk kan bekijken en delen met andere via de intuitieve interface. In de bijsluiter lees je hoe elke kaart tot stand is gekomen en wie de eigenaar is.

Maar stel dat je een mooie kaart hebt gevonden die je in je eigen @SustHacking app wilt verwerken, hoe doe je dat? Stel dat je een analyse wilt uitvoeren, of de kaart een andere look-and-feel wilt geven, waar staan de gegevens?

De ANK APIs

Het Atlas NatuurlijkKapitaal biedt twee manieren (c.q. twee APIs) waarmee je de ANK kaarten en/of de gegevens achter elke kaart in je app kan laden. Dit zijn de zogenaamde Web Map Service en de Web Feature Service. De een retourneert kaartbeelden, de andere levert geodata.

Je kan de geo APIs via een browser, een JavaScript bibliotheek (Leaflet/OpenLayers) of een desktop applicatie (QGIS, ArcGIS) benaderen.

De kaart API

De Web Map Service (WMS) levert kaartafbeeldingen a la Google Maps. Deze afbeeldingen kun je enkel bekijken en er puntsgewijs informatie uit halen. Je kan er geen (grootschalige) analyses op loslaten, andere cartografische stijlen op toepassen of gegevens downloaden.

De geo APIs ondersteunen een aantal requests. Om bijv. een kaartbeeld van de hoogte in Nederland te maken stuur je een GetMap request naar de WMS endpoint van het Actueel Hoogtebestand. Deze retourneert ondestaand afbeelding.

ahn2-ahn2_5m

In de praktijk zul je de WMS API zelden op deze manier bevragen. De meeste desktop geo applicaties (bijv. QGIS, ArcGIS) en web clients (PDOK Kaart, ArcGIS Online, Leaflet en OpenLayers) ondersteunen WMS “out of the box”. Zie de Maak een kaart met… pagina in de documentatie voor meer informatie.

Endpoint: de WMS endpoint van een ANK kaartlaag vindt je in de bijsluiter onder Distributie link in het Over de Kaart tab.

ANK bijsluiter

De data API

De Web Feature Service (WFS) levert geografische vector data. De data bestaat uit de geometrie van de opgeslagen objecten (bijv. de gebouwen van de BAG, de nationale parken, dijken, etc.) als punten, lijnen of oppervlaktes en de bijbehorende attributen (bouwjaar, oppervlakte, hoogte, etc.).

Net zoals de WMS ondersteunt WFS ook een aantal requests. De interessantste voor nu is de GetFeature request waarmee je bijv. de gebouwen uit het BAG kan opvragen. Bekijk de WFS documentatie voor meer informatie.

WFS zul je vaker dan WMS op deze manier bevragen omdat het complexer en krachtiger is (je kan je bijv. filters in je requests opnemen) en niet volledig ondersteunt wordt door desktop applicaties en web frameworks. QGIS ondersteunt bijv. WFS 2.0.0 niet “out of the box”. In Leaflet en OpenLayers moet je zelf de HTTP requests opstellen.

Endpoint: om een voor mij onduidelijke reden heeft het ANK de WFS endpoints niet gepubliceerd. Omdat WMS en WFS vaak in paren worden gepubliceerd besloot ik om te kijken of ik voor elk WMS link in de bijsluiter een bijbehorende WFS endpoint kon vinden. Dat is, na het nodige speur- en programmeerwerk, gelukt!

We hebben alle ANK datasets (met download link!) in een handig tabel gestopt.

ANK ruwe data

Knip en plak de URL in de data url kolom in je browser om de desbetreffende dataset te downloaden.

Je kan de base URL (dat is de data url zonder de parameters achter het vraagteken) ook gebruiken om de data in QGIS te laden en het vanuit bijv. Leaflet aan te spreken.

Andere databronnen

De geo APIs van het ANK zijn internationale standaarden en worden door bijna alle Europese geo informatievoorzieningen en portalen gebruikt. Als je eenmaal gegevens uit het ANK met WFS kan halen dan kun je met hetzelfde gemak informatie halen uit

QGIS plugins

Het zoeken naar datasets en endpoints in de verschillende portalen kan veel tijd in beslag nemen, zeker als je niet precies weet wat je zoekt. Gelukkig zijn er plugins voor QGIS die je in staat stellen om makkelijk en snel door de diensten van PDOK en de INSPIRE datasets in het NGR te zoeken.

  • PDOK services plugin zoekt door de PDOK  services en datasets. Zie https://pdok.nl … voor de volledige lijst.
  • INSPIRE Nederland plugin voor QGIS zoekt door de INSPIRE services en datasets die in het NGR geregistreerd zijn. Zie http://inspiredatagids.nl voor een overzicht en beschrijvingen.

Je kan deze plugins installeren via het Plugins menu in QGIS.

QGIS Plugins

(Vink ‘Show also experimental plugins’ in Settings op PDOK Bag Geocoder te laten verschijnen.)

Vragen en opmerkingen?

Heb je vragen en/of opmerkingen over de APIs, de datasets of geo in het algemeen? Stel ze gerust op https://forum.pdok.nl/ en ik (@SimeonNedkov) zal ze z.s.m. proberen te beantwoorden of je in contact te brengen met iemand die het wel weet.