Last-minute meedoen? Check deze ideeën en cases!

Wil je last-minute meedoen met de Hacking for Sustainability Challenge en ben je op zoek naar ideeën? We’ve got you covered: in deze blog vind je een aantal ideeën/cases die in de loop van de challenge in online/offline gesprekken zijn gepitched.

Luchtkwaliteit in de stad

Luchtkwaliteit is al vanaf het begin van de challenge een populaire thema. Begrijpelijke want we hebben er allemaal mee te maken. ALO/ANK beschikken over veel historische en real-time luchtkwaliteit data. De vraag is natuurlijk: wat doe je er mee? Wim van der Maas oppert het volgende in de SustHacking chatkanaal:

Op basis van de huidige locatie geeft de APP aan welke bronnen de (jaargemiddelde) luchtkwaliteit bepalen van de buitenlucht op leefniveau in het huidige km2-vak of elk op de kaart te selecteren km2-vak. Daarbij wordt er een taartdiagram getoond met de bijdrage van de vijf belangrijkste doelgroepen (Buitenland, verkeer, industrie, etc) en een rest. Eventueel na selectie van een taartpunt te verfijnen naar een niveau dieper (wegverkeer, scheepvaart) of zelfs twee niveaus dieper (dieselpersonenautos, bromfietsen, open haarden).

[…]

Leuker misschien is ook de door RIVM gesteunde maat voor het aantal meegerookte sigaretten per dag als indicator voor de luchtkwaliteit van de buitenlucht.

[…]

Luchtkwaliteit rondom megastallen

Het NCRV/KRO televisieprogramma De Monitor gaat onderzoeken wat het effect van megastallen is op de luchtkwaliteit“zijn megastallen goed of slecht voor de gezondheid”.

Maak jij een data-gedreven visualisatie of analyse aan de hand van open data (bijv. een mix van Bestand Veehouderijbedrijven en een van de luchtkwaliteitskaarten in ALO/ANK?)

Hittestress

Naast luchtkwaliteit speelt hitte een belangrijke rol in steden. Het hitte-eilandeffect zorgt ervoor dat steden een paar graden warmer zijn dan de omringende buitenstedelijke gebieden. Tijdens warme zomerse dagen is het prettig om te weten waar je verkoeling vindt in de stad, aldus Rony Nedkov (een van de VindDeRust ontwikkelaars):

Waar zijn de warmste plekken in de stad en waar vind je verkoeling? Dit kan ook gecombineerd worden met temperatuur/luchtvochtigheid sensoren voor real time metingen? Dan kunnen we aan de VindDeRust app een factor toevoegen, naast zitten/rust/groen ook nog verkoeling.

Vind je dit een tof idee maar wil je liever niet helemaal van scratch beginnen? De broncode van VindDeRust staat op GitHub! Rony en co. vinden het super tof als jij hun app oppakt en verder ontwikkelt (een eigen app of visualisatie ontwikkelen mag natuurlijk ook)!

Wandelpaden

Provincie Zuid-Holland is voorloper in het ontsluiten van informatie over wandelpaden. Samen met provincie Groningen stellen zij als enigen in Nederland hun wandelroutenetwerk als open data beschikbaar. Ze doen dit om burgers in staat te stellen de data te gebruiken in handige apps en visualisaties. Joost van Os, een fervent langeafstandswandelaar, weet precies welke functionaliteit hij nodig heeft:

Om te plannen gebruik ik vaak waymarkedtrails.org. Daar staan de routes mooi ingetekend. Zou graag ook loopafstanden bepalen, inzicht hebben in hoogteverschillen, concentreren op één route tijdens het lopen en het liefst zonder roaming.

De provincie zit hiernaast met een ander probleem: wandelpaden worden te vaak over het hoofd gezien tijdens het ontwerpen van nieuwe (snel)wegen. Resultaat: ze worden onderbroken, verplaatst of verwijderd. Een eenvoudige tool die de bestaande wandelroutenetwerk naast de huidige en toekomstige wegen toont zou een oplossing kunnen zijn.

Pesticiden

Een ander populair onderwerp tijdens SustHacking 2016 zijn pesticiden: welke zijn wel/niet toegestaan, hoeveel worden er verkocht/gebruikt, wat komt er op ons voedsel terecht?

Om de eerste vraag te beantwoorden is @waterbug een API aan het bouwen die de in Excel ontsloten gegevens van het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (CTGB) in bruikbare vorm aanbiedt.

Doe jij iets tofs met deze data in combinatie met ALO/ANK gegevens?

Meer inspiratie

Kijk ook eens op staatvan.zuid-holland.nl om de doelen die prov. Zuid-Holland zichzelf gesteld heeft te zien. Aan de hand hiervan krijg je wellicht een briljant idee voor een app/visualisatie met Zuid-Holland data.

Ga je aan de slag met een van de ze ideeën en cases of heb je zelf een tof #sustainability idee? Laat het ons weten in de comments, Twitter of Gitter!