Wanted: visualisaties, apps en APIs

Wil je graag meedoen aan Hacking for Sustainability maar weet je niet wat je met data zou kunnen doen? Hier wat voorbeelden van typen data toepassingen die meedingen binnen de app-competitie.

Verhalen vertellen met visualisaties

Data zo weergeven dat het leidt tot nieuwe inzichten. Denk aan indieners van vorig jaar Vind de Rust, dat inzichtelijk maakt waar er veel rust en groen in jouw buurt is, of aan van Zwart naar Groen waar bezoekers kunnen schuiven met energiebronnen en zo zelf beseffen hoeveel groene energie we nog nodig hebben of aan Liquid Commons, waarbij verhalen worden verteld over de waterkwaliteit in Amsterdam.

Superslimme toepassingen

Een tweede categorie is die van superslimme toepassingen: vorig jaar was de winnaar OV fiets Uitje, waarmee je bij ieder NS station met OV fietsen een ideale fietsroute kunt plannen, maar ook het welbekende Buienrader is een toepassing die open data gebruikt om jou precies te vertellen wanneer het gaat regenen. Breng jij de superslimme toepassingen naar een hoger niveau? We zien al wat geniale ideeën voorbij komen (zie hieronder)!

Screen Shot 2016-08-15 at 14.38.15

Nieuwe data (en de toegang daartoe)

Een categorie die een speciale plek in ons hart heeft is die van “het loskrijgen en gebruiken van data die nog niet openbaar waren”. Misschien ken jij waardevolle data die staan te verstoffen op een of ander portal die erom smeken om in een API of op zijn minst in een open format aangeboden te worden? Dan vinden we jou een bijzondere held! Voorwaarde is wel dat deze data vervolgens verwerkt worden in visualisatie of slimme tool. Is visualiseren of apps maken niet jouw ding? Wij zullen ons uiterste best doen om een counterpart voor je te vinden die “jouw” data naar een next level brengen. Pssssht …. We hebben op Gitter al horen fluisteren dat er wat prachtige nieuwe data het web in geslingerd gaan worden.