Alle inzendingen op een rij

Van zwart naar groen
http://www.vanzwartnaargroen.nl. De app ‘Van zwart naar groen’ is een tool waarmee de gebruiker een overzicht krijgt van de Nederlandse energieproductie. Vervolgens kunnen bezoekers met de app energiecentrales met niet‑hernieuwbare brandstof deactiveren en de resultaten aan CO2 uitstoot te zien. Het andere resultaat van het deactiveren is natuurlijk dat de hoeveelheid opgewekte energie ook daalt. Om deze verminderde opwekking op te vangen kunnen er windmolens, zonnepanelen of misschien wel een andere effectievere oplossing bijgeplaatst worden.

Door dit te doen kan het de gebruiker duidelijk worden hoeveel er moet veranderen om een duurzamere energieproductie te bewerkstelligen. Iets wat zeer actueel is met de recente klimaattop in Parijs, de klimaatparade in Amsterdam en de nieuwe samenwerking tussen de PvdA en GroenLinks om echt actie te ondernemen.

OVfietsuitje 
http://www.ovfietsuitje.nl. Plan een milieubewust fietsuitje! OV‑FietsUItje is een app waarmee mensen een station kunnen uitzoeken om vanuit daar een route te plannen om met de OVFiets de omgeving te verkennen. Op dit moment zitten er 4 ANK datasets in. Dit moet gezien worden als een illustratie van de mogelijkheden van de app, er komen natuurlijk nog meer ANK datasets in aanmerking. Omdat het plannen van de routes via Google Maps verloopt, behoort het ook tot de mogelijkheden om ook plekken zoals restaurants en winkels te koppelen, om zo je uitje helemaal compleet te maken.

Screen Shot 2016-01-14 at 19.19.48

 

Vind de rust
http://gerts.github.io/VindDeRust/index.html Ben je de drukte tijdens een zaterdagmiddag shoppen in het centrum van Den Haag zat? Ken je de stad niet en weet je niet waar je een rustig pekje kunt vinden om even bij te komen van alle chaos? De VindDeRust app helpt! Met deze app ben je maar een paar klikken verwijderd van een bankje, in het groen in stilte. Dit allemaal op loop afstand van je huidige locatie. Vind De Rust! De Rust was nog nooit zo dichtbij..

De app is in deze prototype fase alleen als een webapplicatie te gebruiken. Het plan is uiteindelijk om er een app van te maken en verder uit te werken zoals de screenshot hieronder. VindDeRust maakt gebruik van ANK en OSM data om rustige plekken in de stad (en heel Nederland) te vinden. Op het scherm zijn per locatie drie bolletjes (parameters) te zien met de tekst “stilte”, “zitten” en “groen”. De grootte van het bolletje geeft de mate van de parameter weer: hoe groter het bolletje hoe beter de waarde van de parameter m.b.t. de rust ervaring. Je kunt ook zelf informtie opvragen voor elke locatie door met de muis op de kaart te klikken. Het vinden van de Rust is slechts een toepassing. Je zou de app bijvoorbeeld ook kunnen maken om pleintjes in steden te vinden met veel kroegen.

4_vindderust_volledig_ontwerp

Meet my Amsterdam

De App Meet My Amsterdam moet op aansprekende wijze de brug bouwen tussen toerisme en stad, regio en land. Uit ons onderzoek is gebleken dat er vanuit diverse belangen wordt gedacht over het vraagstuk rondom toerisme en de (huidige en toekomstige) ontwikkelingen. Met de App willen we een integraal antwoord geven op deze (lokale en landelijke) vraagstukken. Een aantal antwoorden die we met de App willen geven zijn: slimme inzet van de data (bezienswaardigheden en activiteiten) onderliggend van de Atlas Natuurlijk Kapitaal ten behoeve van toerisme, spreiding van toerisme over de stad en land (o.a. leefbaarheid van de stad), lokale inwoner(s) betrekken bij toerisme (sociaal) en economische activiteiten ontwikkelen voor lokale ondernemers.

Screen Shot 2016-01-14 at 19.37.08

Boer en Waarneming
Boer & Bunder is een applicatie die open data visualiseert op perceelsniveau. De app toont voor alle 1,9 miljoen hectare landbouwgrond in Nederland een aantal open datasets. Een bunder is een oude oppervlaktemaat voor een hectare. Met de app kan een akkerbouwer met één klik beschikbare open data over zijn percelen oproepen. Boeren kunnen aangeven welke percelen hun eigendom zijn en een Boer & Bunder profiel aanmaken. Ook kunnen zij eventueel extra data toevoegen. Alle zoekresultaten binnen de applicatie zijn makkelijk via social media te delen.  Voor de app competitie werd een concept ingediend om Boer en Bunder te combineren met Waarneming.nl en dit te integreren binnen de Boer en Bunder website.

Screen Shot 2016-01-14 at 19.41.15

Nature Record
Gis viewer voor diverse kaarten. https://play.google.com/store/apps/details?id=com.optimalcities.naturerecord
6_NatureCord